top of page

Adventsvandring i grupp... i bitande kyla, med värmande glögg!


Kaffe och glögg satte guldkant på en helt magisk vandring


Det knarrade dovt under sulorna ner vi stegade iväg över den snöklädda ängen vid Vissvass parkering i Tyresö. Målet för dagen var en vandring på KUSTLEDEN, Vissvass - Styvnäset - Vissvass, ca 1,4 mil på en ca 4.5 timmars vandring längst Kustlandet i Stockholms skärgård. (Sist i inlägget finns en kartbild på hur vi gick samt lite information)


Trots ett par sena avbokningar på grund av sjukdom och kyla blev vi ett härligt gäng som satte fart på våra ben mot den underbara udden Styvnäset och den eldplats som för dagen skulle få agera eldmysplats.


Vi var 6 personer, inklusive mig själv, med ryggsäckar fyllda av ved och annat gott, som började våra försök att få upp värmen i i kroppen den bitande kylan. -11 grader och isande havskyla mötte oss denna morgon den 2:a advent.

Avsändare för vandringen var vandrings-appen Bontrax i samarbete med mig.

-10 grader och krispig kyla bjöd vandringsvädret för dagen, deltagarna kämpar på.


Vi vandrade först mot viken i Åva. Denna del av vandringen gick bland ekskogar och öppna ängar. Ute på fälten under snön, som inte var allt för djup, såg vi resultatet av den höga närvaron av vildsvin i området. Fälten såg ut som dom hade fällts bomber över, allt var uppbökat.


Efter femton minuters vandring gjorde vi paus för att justera vår utrustning. Detta är något jag alltid ber mina grupper om och som jag alltid använder mig av som en vandringsrutin. Stanna och känn efter om det är något som sitter fel, något som klämmer eller liknande, annars är det lätt att resultatet blir skavsår. Denna snabba justering kan vara skillnaden på en FLIPP- eller FLOPP-vandring.


Vi gör stopp för justering av utrustning i den bitande vinden


Vi vandrade vidare sida vid sida och på vägen ner mot Åva vandrade gruppen en bit på en vägbana. Plötsligt kilade en enorm STOR sak över vägen, alla reagerade, så även hunden som var med. Saken som sprungit över vägen var ett monsterstort vildsvin som precis hade blivit skrämt av två män med tre hundar. Männen dök upp en halv minut efter vildsvinet. Här fick gruppen lite puls och diskussionerna var snart igång.


Solen tittar fram, snart också Vildsvinet


Åva är en av platserna i Stockholm där havsöringar går upp för att leka och vid vikens innersta finns en liten å som leder upp till ett räkneverk som används för att hålla koll på fiskarna. Där i viken passerade vi också den gamla campingplatsen där det finns en eldstad.


Den innerst delen av viken vid Åva med sin eldplats


Efter Åvaviken kommer en helt annan karaktär av vandringslandskap. Här går leden längst havet, med en brant sidovägg av skog och mossa. Denna del är mycket mer kuperad och leden går upp och ner för berget. Så fantastiskt att höra allt skratt och stoj från gruppen. Kylan hade ingen effekt på humöret, möjligt vis endast till det bättre.


Vandringen ut mot Styvnäset fortgick utan några problem, gruppen stretade på och vi slogs av den fantastiska utsikten från bergssidan. Fingrarna värker av fotograferandet och längtan efter en eld gjorde sig påmind.


Upp för berget, ner för berget...