Jag vill börja detta inlägg med ett citat, för inget gör mig gladare än om upplevelsen att vara med på ett av mina evenemang får detta resultat. Citatet är hämtat från en av de fantastiska deltagarna på förra helgens superlyckade Karta och Kompasskurs.
Citat:
”Att få vara ute hela dagen i en så här gemenskap och ta del av tips och information utan att känna sig dålig för att man inte är en van "super-vandrare" är något jag gärna gör om igen. Underbart!”
(Fler citat från deltagare sist i inlägget.)
En glad, frusen men ack så fokuserad grupp av kompassutövare mitt i kursen.
Samling vid Äventyrsbanan i Nacka.
Klockan var 09.00 när vi vandrade iväg på Karta och kompasskurs.
9 kvinnor och 2 män inklusive undertecknad, stövlade iväg spända, glada och nyfikna på den för dagen av snö åter vita marken. Nog var det lite snopet att barmarken försvann i ett nafs kvällen innan och kyla och snö nu fick råda.
Men utan gnäll och varmt klädda tog vi oss ett par hundra meter ner till Sandasjön i Erstaviks naturområde i Nacka. Vi följde den sista delen på Sörmalandsledens etapp 1 och vårt första stopp blev dess härliga kallkälla. Vi drack oss otörstiga av källvattnet och började så smått att prata med varandra.
Det fina i att vandra en stund innan själva kursen är att människor tenderar att börja prata med varandra, utbyta tankar och bli så smått vänner innan tankearbetet ska utföras, detta är något jag anser är viktigt när det kommer till att lära sig i grupp.
Samling 09.00, jag har genomgång av dagens äventyr. Foto: Veronica Sjödin
Här släcks törsten ur den av pudersnö täckta marken och dess rinnande vatten.
För att gruppen skulle ta in omgivningen tog vi den norra sidan av Sandasjön, upp för berg och ner för klippor, bitvis var det riktigt halt. Men hjälpsamheten var lika stor som det var gott humör så allt gick fantastiskt. Jag bad gruppen ta in omgivningen i första hand för att sedan vid ett senare tillfälle kunna avläsa hur denna faktiskt återspeglades på kartan. Bra att inte fokusera på för många uppgifter med en gång.
Upp för berg, med fokus på hur omgivningen såg ut.
Efter en dryg timmes vandring var vi framme vid platsen för kursen och vi var redo att starta karta och kompassutbildningen. Först fick deltagarna lära sig hur många steg du har på 100 meter genom att vi ett flertal gånger vandrade på en grusväg fram och tillbaka. Alla deltagare noterade sina personliga steg.
Efter detta var det genomgång av kompassen, hur den fungerar som instrument, vad man ska tänka på, hur man lär sig att gå åt olika väderstreck... men vi avvaktade med att använda kartan. Att göra en sak i taget är också min filosofi, att man senare kan sätta ihop dessa färdigheter tror jag är givande ur inlärningsperspektiv.
Jag fixade och donade med vissa av deltagarna så att de skulle känna sig bekväma med kompassen... Att förstå hur den röda nålen skulle vara i den större röda pilen i kompasshuset var lite knepigare för vissa än för andra, men plötsligt såg jag hur alla vände sig rätt efter kompassnålen, vi skrattade glatt åt att det gick att lära gamla hundar att sitta 😂
Tänk vad lite övning kan göra, plötsligt satt det, även hos gamla hundar... 🤩🧭
Den röda nålen i den röda pilen, inte alltid så lätt 🤩
Efter detta var det dags att bege sig upp på en tallhed, för att praktisera detta vi lärt oss, dags för kompassövningar i riktig terräng. På vägen upp mot tallheden fick deltagarna prova på att räkna sina steg och visa för mig hur långt 100 meter är, så kul att se fokuset och inlevelsen i övningen.
Att stega 100 meter kräver fokus, här påväg upp mot tallheden.
Väl uppe på tallheden, fick gruppen lägga ner sin ryggsäck som ett startmärke. Övningen gick ut på att vandra 200 meter i en fyrkant och komma tillbaka till ursprungsplatsen. Från startplatsen skulle deltagarna med andra ord vandra 50 meter i nordlig riktning, sedan 50 meter i östlig riktning sen 50 meter i sydlig riktning för att avsluta med 50 meter i västlig riktning, om detta utförts riktigt skulle de bli stående bredvid sin ryggsäck igen.
De stegades och vreds på kompassen, gud vad de kämpade i kylan. 1,2,3, 4 ja 5 gånger fick de köra övningen och tillslut hade alla lyckats så bra att det max var 3-4 meter till ryggsäckarna... Denna övning var de flesta deltagare otroligt tacksamma över att få ha gjort. Gud vad jag blev imponerad av deras ihärdiga arbete.
Du kan klicka på den här meningen när om du vill se när jag sände LIVE från hur deltagarna gör fyrkantsövningen.
Glada men kylslagna gick vi till baka till eldstaden där vi gjorde första övningarna. Elden sprakade gott när vi kom ner. En barnfamilj med mor och farföräldrar hade redan fått fyr och där vankades barnkalas. (Blir så glad att föräldrar tar med barnen ut)
Vi satt ner och mat fyllde på våra kroppar med energi och värme. Gruppen hade nu blivit sammansvetsad och det var högt i tak, skratten ekade i gläntan där vi befann oss. Så härligt att ta del av en grupps dynamik och formande.
En välbehövlig lunch.
Ett glatt gäng som trotsade kylan och fyllde på med energi.
Efter lunchen bar det av upp på tallheden igen, denna gång gick vi igenom Kartan, hur den fungerar, vart man hittar fusklappen på den, bäst före datum, vad ekvidistans är och hur du läser av detta på kartan. Hur denna höjdskillnad kan förutspå en brant eller en flack sluttning och hur du då kan planera en rutt.
Den stora övningen som kvarstod var att sätta ihop kunskapen om karta och kompass genom att ta ut kompassriktning i förhållande till platsen är deltagarna befann sig och dit de ville gå. Här var det lite bökigt. Minusgraderna och de många timmarna gjorde att fingrar började bli riktigt kalla hos vissa, och att vrida in kompassen efter meridianlinjerna blev lite knepigare än en sommardag, men återigen visade deltagarna på beslutsamhet och efter lite tragglande med var och en av dom så kunde alla ta ut riktningen dit vi skulle här näst vilket var tillbaka till Äventyrsbanan och starten för äventyret.
Genomgång av karta och ekvidistans. Ordentligt kallt, men alla lyckades. Foto: Veronica Sjödin
En rask vandring hemåt i skogen men med lättande moln. Här och var stannade vi för att ta in omgivningen och läsa av kartan. Vi stannade vid en brant och kunde se hur ekvidistanslinjerna var väldigt tätt sammansatta just där, vilket bevisade att kartan stämde.
I rask vandring hemåt för att få upp värmen.
Snöiga stigar efter nattens snöfall
Så plötsligt sprack himlen upp och solen tittade fram. Vi bestämde oss för att ta den norra sidan av Sandasjön även på tillbakavägen, och passa på att hinna med en liten fika i de härliga solstrålarna, en välbehövlig påfyllnad av D-vitamin. Det var en otrolig syn att se dessa kalla deltagare plötslig bryta upp i förnämliga leenden, solen värmde oss alla och humöret var i topp. Vi satte oss vid tältkåtan som Äventyrsbanan har satt upp vid sitt så kallade Sjöläger. Kaffe och bullar smakade extra gott i solljuset.
Plötsligt var kylan som bortblåst, och deltagarna började ta av sig kläder och kaffe och te slank ner.
Med kompass kring halsen och ny kunskap i kroppen var glädjen obeveklig.
Vi vandrade den sista kilometern tillbaka till starten, avslutade dagen med en liten utvärdering av kursen. Jag blev så glad att alla var mer än nöjda och att de kände att de nu behärskade några av oss vandrares viktigaste redskap, de hanterade och förstod KARTA OCH KOMPASS.
Tack ni som deltog och även ett tack till er 7 st som tyvärr blev sjuka och inte kunde medverka, hoppas vi ses nästa gång istället.
Vill du som läst detta också göra denna kurs i Karta och Kompass och har möjlighet att ta dig till Nacka i Stockholm. Jag kommer ha fler tillfällen. Maila ditt namn ock intresse till info@theoutdoorfour.se
Märk: Kompasskurs
🥾En fot framför den andra🥾
Joakim gellner
🍀Outdoor_Jocke🍀
Fler fina citat från deltagare på denna kurs:
”Jag var så nöjd efter kursen. Det blev en aha-upplevelse att förstå hur karta, kompass och jag samspelade och att det faktiskt fungerar. Det var väldigt bra med stegövningen som vi började med och att den sen ledde till att gå sina steg efter kompassen i alla väderstreck och att lyckas med att komma tillbaka till min startposition.
Att möta nya människor med samma inställning att vi ville lära oss detta var härligt.”
”Trevlig och lärorik kurs med bra information. Upplagt på ett pedagogiskt sätt. Bra ledare/guide som "vågar leda" och är tydlig med vad som gäller, men samtidig lyhörd inför deltagarnas önskemål och vänlig och hjälpsam. Prestigelös och trygg miljö. Ledarens entusiasm och vilja att dela med sig av sina kunskaper sken igenom på ett fint sätt.”
Här är hela det härliga gänget.
Comments