top of page

Gruppen vandrar till havet, dag 2, av en magisk Äventyrshelg!

DAG 2 Fortsättning...


Efter en riktigt kall natt låg tystnaden kompakt över lägret i den arla morgonstunden. Med röd kylslagen näsa steg jag upp. Tove var, som en av de första, redan uppstigen och tog täten kring grötfrukosten som hon med van hand vevade igång, jag kollade runt i tältbyn och hälsade god morgon till de deltagare som höll på att vakna i hängmattor, tält och under tarp.


Tältbyn fortfarande lugn och stilla.

Tove och Catrin fixar eld inför frukost


En efter en kröp deltagarna ur sina mindre varma sovsäckar och anslöt kring elden. Morgonsnacket handlade mest om deltagares tunna liggunderlag och om kalla sovsäckar. Bland samtalen hördes också om den fantastiska gårdagen med höghöjdsbana och bastu.

Pelle glad som få efter god natts sömn i tarpen.

Det tog längre tid för vissa att komma upp

Med van hand rör Tove i fiberhavregrynsgröten, serveras med torrmjölk, blandade frön och sylt


Hasse från Bontrax bjöd in till genomgång av digitala vandringshjälpedel och berättade historien om hur Bontrax vandringsapp startade sin resa. Deltagarna lyssnade nyfiket och ställde en hel del frågor. Samtidigt som de gick igenom funktioner i appen tog jag på mig att smita runt sjön och fylla på alla våra vattenflaskor inför dagens kommande vandring. Efter genomgången riggades det sista ner av tältbyn och ryggsäckar packades. Vi sa hej då till Tove som med nyopererat knä valde att inte göra vandringen.


Hasse går igenom Bontrax vandrings-App för nyfikna deltagare

Att fylla på vätska under äventyren är livsnödvändigt


Dagens vandring skulle ta oss från Sandasjön, vi skulle följa bäcken och dess vatten, hela vägen ner till utflödet i Havet. Innan avfärd samlades hela gänget för en lagbild. Det bjöds på skrattfest och ett par försök innan den bilden var tagen.10.30 stegade ett gäng ystra äventyrare ut på turen som skulle ta gruppen till havet. Vandringen, som var planerad till ca en och en halv timme, började i granskog, övergick i ekhagar, ganska snabbt utkristalliserades två olika grupper. Den ena gruppen vandrade på, där tog jag täten den andra gruppen där Hasse tog kön var tempot något lägre.

En Härlig lagbild på hela det fantastiska gänget innan avmarsch

Vandring tillsammans, med fokus på sin egen resa även inåt.

Vi följde en bäck som slingrade sig fram genom granskogen och som plötsligt övergick till en ekskog. Gruppen var förhållandevis tyst och verkade suga in omgivningarna. Tystnaden bröts med jämna mellanrum av gapskratt precis så som jag bara kunde önska att de skulle uppleva vandringen. Vi tog en kort rast för att rätta till utrustning innan gänget satte av över fälten och åkermarken. Området hyser stor population av Dovhjort, något vi hoppades stöta på. Efter att ha tittat på en gammal stenåldersgrav klev det ut två dovhjortar på fältet, alltid något.


Vandring över fälten med hopp om att se dovhjort


Vid Erstaviks Herrgård stannade jag gruppen och de fick åter repetera sina dubbelsteg som de övat på dagen innan. Hur många dubbelsteg hade var och en på hundra meter. Åter igen haglade skratten och bortförklaringarna varför det inte riktigt blev som de tänkt. Gruppen vandrade vidare och var snart framme vid havet och dagens lunchställe.

Deltagarna övar sina dubbelsteg

Väl framme vid havet var det dags för välförtjänt lunch och härlig vila

Uppkavlade byxor och lunch


Tanken med vandringen och äventyret i sig var att deltagarna skulle hinna känna efter inåt likväl som att uppleva utåt. Jag uppfattade både ytliga och djupare samtal runt omkring mig när vi började plocka upp och värma vår medhavda mat. Vissa njöt av att sitta själva, andra samtalade och skrattade i små grupperingar samtidigt som de gjorde lunch, några passade på att bada i havet andra somnade en stund i solen. Själv fann jag mig, innan sömn, i ett intressant samtal om adhd, vilket min dotter har som diagnos, skönt att lufta tankar med likasinnade.


Intressanta diskussioner, samtal och matlagning

Funderingar (Foto Lena Samuelsson)

Glada tillrop från deltagare på magisk matplats

Fler funderingar

Matlagning (Foto Lena Samuelsson)

Små fina samtal

Även ledare tar igen sig, somnade en liten stund i solen (Bild Lena Samuelsson)


Innan det var dags att röra oss och vända hemåt bjöd jag deltagarna på min klassiska friluftsäppelpaj "Jockes Äppelpaj" bestående av äppelskivor på en bädd av krossat Digestivekex som dränkts i vaniljsås och som toppas med kanel… Alla verkade uppskatta detta och åter igen hördes tissel och tassel varvat med skratt.


Hasse lagar mat, medan gruppen gör Äppelpaj

Jockes Äppelpaj (1 krossat digestivekex, äppelbitar, vaniljsås och lite kanel på toppen)

Äppelpajen uppskattades av alla

Äppelpaj med massivs av vaniljsås


Den sista vandringssträckan tillbaka gick delvis genom talhed och längst en grusväg. Där Sörmlandsleden korsade grusvägen stannade jag gruppen och frågade om någon viste vad symbolen på kartan som ser ut som ett kantigt B betyder. Ingen visste riktigt. Jag berättade att det är en symbol för Naturminnesmärke. här anade jag en viss nyfikenhet hos deltagarna. Jag och gruppen styrde rakt in i skogen mot kartans spetsiga B. vilket i detta fall var en märkningen för urgammal tall. Jag riggade en bild på det glada gänget som åter fick agera modeller innan vi vandrade vidare den sista kilometern mot parkeringen där äventyret skulle avslutas. .


Kantigt B betyder naturminne

Naturminnet en enorm urgammal tall

Glada deltagare vid Naturminnet

Vi travade på och gjorde en sista paus vid kallkällan innan vi stegade de sista stegen mot höghöjdsbanan och dess parkering. 16.00 var det sagt att vi skulle vara tillbaka, 15.57 klev vi in i mål. En fantastisk äventyrshelg var till ända.


Såhär avslutningsvis vill jag tacka Tove och Hasse för all hjälp att rodda detta äventyr, även ett stort tack till Äventyrsbanan i Nacka och Massagegänget på Falu massage&hälsa. Men framför allt vill jag skicka ett innerligt djupt tack till alla fantastiska deltagare, inget gnäll bara glädje. Precis som att inga grupper på Facebook gör sig intressanta och roliga utan medlemmar gör inte ett heller ett event sig grymt utan bra deltagare.


TACK

En fot framför den andra

Låt alltid hjärtat vara med i dina äventyr.


Hoppas att vi ses på ett framtida evenemang.


Admin Jocke

318 views0 comments

Коментарі


Post: Blog2_Post
bottom of page