top of page

Genomförd Karta och kompasskurs... blev en otrolig succé!

Jag vill börja detta inlÀgg med ett citat, för inget gör mig gladare Àn om upplevelsen att vara med pÄ ett av mina evenemang fÄr detta resultat. Citatet Àr hÀmtat frÄn en av de fantastiska deltagarna pÄ förra helgens superlyckade Karta och Kompasskurs.


Citat:

”Att fĂ„ vara ute hela dagen i en sĂ„ hĂ€r gemenskap och ta del av tips och information utan att kĂ€nna sig dĂ„lig för att man inte Ă€r en van "super-vandrare" Ă€r nĂ„got jag gĂ€rna gör om igen. Underbart!”


(Fler citat frÄn deltagare sist i inlÀgget.)

En glad, frusen men ack sÄ fokuserad grupp av kompassutövare mitt i kursen.

Samling vid Äventyrsbanan i Nacka.


Klockan var 09.00 nÀr vi vandrade ivÀg pÄ Karta och kompasskurs.


9 kvinnor och 2 mÀn inklusive undertecknad, stövlade ivÀg spÀnda, glada och nyfikna pÄ den för dagen av snö Äter vita marken. Nog var det lite snopet att barmarken försvann i ett nafs kvÀllen innan och kyla och snö nu fick rÄda.


Men utan gnÀll och varmt klÀdda tog vi oss ett par hundra meter ner till Sandasjön i Erstaviks naturomrÄde i Nacka. Vi följde den sista delen pÄ Sörmalandsledens etapp 1 och vÄrt första stopp blev dess hÀrliga kallkÀlla. Vi drack oss otörstiga av kÀllvattnet och började sÄ smÄtt att prata med varandra.


Det fina i att vandra en stund innan sjÀlva kursen Àr att mÀnniskor tenderar att börja prata med varandra, utbyta tankar och bli sÄ smÄtt vÀnner innan tankearbetet ska utföras, detta Àr nÄgot jag anser Àr viktigt nÀr det kommer till att lÀra sig i grupp.


Samling 09.00, jag har genomgÄng av dagens Àventyr. Foto: Veronica Sjödin


HÀr slÀcks törsten ur den av pudersnö tÀckta marken och dess rinnande vatten.

För att gruppen skulle ta in omgivningen tog vi den norra sidan av Sandasjön, upp för berg och ner för klippor, bitvis var det riktigt halt. Men hjÀlpsamheten var lika stor som det var gott humör sÄ allt gick fantastiskt. Jag bad gruppen ta in omgivningen i första hand för att sedan vid ett senare tillfÀlle kunna avlÀsa hur denna faktiskt Äterspeglades pÄ kartan. Bra att inte fokusera pÄ för mÄnga uppgifter med en gÄng.


Upp för berg, med fokus pÄ hur omgivningen sÄg ut.


Efter en dryg timmes vandring var vi framme vid platsen för kursen och vi var redo att starta karta och kompassutbildningen. Först fick deltagarna lÀra sig hur mÄnga steg du har pÄ 100 meter genom att vi ett flertal gÄnger vandrade pÄ en grusvÀg fram och tillbaka. Alla deltagare noterade sina personliga steg.


Efter detta var det genomgÄng av kompassen, hur den fungerar som instrument, vad man ska tÀnka pÄ, hur man lÀr sig att gÄ Ät olika vÀderstreck... men vi avvaktade med att anvÀnda kartan. Att göra en sak i taget Àr ocksÄ min filosofi, att man senare kan sÀtta ihop dessa fÀrdigheter tror jag Àr givande ur inlÀrningsperspektiv.


Jag fixade och donade med vissa av deltagarna sĂ„ att de skulle kĂ€nna sig bekvĂ€ma med kompassen... Att förstĂ„ hur den röda nĂ„len skulle vara i den större röda pilen i kompasshuset var lite knepigare för vissa Ă€n för andra, men plötsligt sĂ„g jag hur alla vĂ€nde sig rĂ€tt efter kompassnĂ„len, vi skrattade glatt Ă„t att det gick att lĂ€ra gamla hundar att sitta 😂

TĂ€nk vad lite övning kan göra, plötsligt satt det, Ă€ven hos gamla hundar... đŸ€©đŸ§­


Den röda nĂ„len i den röda pilen, inte alltid sĂ„ lĂ€tt đŸ€©


Efter detta var det dags att bege sig upp pÄ en tallhed, för att praktisera detta vi lÀrt oss, dags för kompassövningar i riktig terrÀng. PÄ vÀgen upp mot tallheden fick deltagarna prova pÄ att rÀkna sina steg och visa för mig hur lÄngt 100 meter Àr, sÄ kul att se fokuset och inlevelsen i övningen.

Att stega 100 meter krÀver fokus, hÀr pÄvÀg upp mot tallheden.


VĂ€l uppe pĂ„ tallheden, fick gruppen lĂ€gga ner sin ryggsĂ€ck som ett startmĂ€rke. Övningen gick ut pĂ„ att vandra 200 meter i en fyrkant och komma tillbaka till ursprungsplatsen. FrĂ„n startplatsen skulle deltagarna med andra ord vandra 50 meter i nordlig riktning, sedan 50 meter i östlig riktning sen 50 meter i sydlig riktning för att avsluta med 50 meter i vĂ€stlig riktning, om detta utförts riktigt skulle de bli stĂ„ende bredvid sin ryggsĂ€ck igen.


De stegades och vreds pÄ kompassen, gud vad de kÀmpade i kylan. 1,2,3, 4 ja 5 gÄnger fick de köra övningen och tillslut hade alla lyckats sÄ bra att det max var 3-4 meter till ryggsÀckarna... Denna övning var de flesta deltagare otroligt tacksamma över att fÄ ha gjort. Gud vad jag blev imponerad av deras ihÀrdiga arbete.



Glada men kylslagna gick vi till baka till eldstaden dÀr vi gjorde första övningarna. Elden sprakade gott nÀr vi kom ner. En barnfamilj med mor och farförÀldrar hade redan fÄtt fyr och dÀr vankades barnkalas. (Blir sÄ glad att förÀldrar tar med barnen ut)


Vi satt ner och mat fyllde pÄ vÄra kroppar med energi och vÀrme. Gruppen hade nu blivit sammansvetsad och det var högt i tak, skratten ekade i glÀntan dÀr vi befann oss. SÄ hÀrligt att ta del av en grupps dynamik och formande.


En vÀlbehövlig lunch.


Ett glatt gÀng som trotsade kylan och fyllde pÄ med energi.


Efter lunchen bar det av upp pÄ tallheden igen, denna gÄng gick vi igenom Kartan, hur den fungerar, vart man hittar fusklappen pÄ den, bÀst före datum, vad ekvidistans Àr och hur du lÀser av detta pÄ kartan. Hur denna höjdskillnad kan förutspÄ en brant eller en flack sluttning och hur du dÄ kan planera en rutt.


Den stora övningen som kvarstod var att sĂ€tta ihop kunskapen om karta och kompass genom att ta ut kompassriktning i förhĂ„llande till platsen Ă€r deltagarna befann sig och dit de ville gĂ„. HĂ€r var det lite bökigt. Minusgraderna och de mĂ„nga timmarna gjorde att fingrar började bli riktigt kalla hos vissa, och att vrida in kompassen efter meridianlinjerna blev lite knepigare Ă€n en sommardag, men Ă„terigen visade deltagarna pĂ„ beslutsamhet och efter lite tragglande med var och en av dom sĂ„ kunde alla ta ut riktningen dit vi skulle hĂ€r nĂ€st vilket var tillbaka till Äventyrsbanan och starten för Ă€ventyret.


GenomgÄng av karta och ekvidistans. Ordentligt kallt, men alla lyckades. Foto: Veronica Sjödin


En rask vandring hemÄt i skogen men med lÀttande moln. HÀr och var stannade vi för att ta in omgivningen och lÀsa av kartan. Vi stannade vid en brant och kunde se hur ekvidistanslinjerna var vÀldigt tÀtt sammansatta just dÀr, vilket bevisade att kartan stÀmde.


I rask vandring hemÄt för att fÄ upp vÀrmen.


Snöiga stigar efter nattens snöfall


SĂ„ plötsligt sprack himlen upp och solen tittade fram. Vi bestĂ€mde oss för att ta den norra sidan av Sandasjön Ă€ven pĂ„ tillbakavĂ€gen, och passa pĂ„ att hinna med en liten fika i de hĂ€rliga solstrĂ„larna, en vĂ€lbehövlig pĂ„fyllnad av D-vitamin. Det var en otrolig syn att se dessa kalla deltagare plötslig bryta upp i förnĂ€mliga leenden, solen vĂ€rmde oss alla och humöret var i topp. Vi satte oss vid tĂ€ltkĂ„tan som Äventyrsbanan har satt upp vid sitt sĂ„ kallade SjölĂ€ger. Kaffe och bullar smakade extra gott i solljuset.


Plötsligt var kylan som bortblÄst, och deltagarna började ta av sig klÀder och kaffe och te slank ner.


Med kompass kring halsen och ny kunskap i kroppen var glÀdjen obeveklig.


Vi vandrade den sista kilometern tillbaka till starten, avslutade dagen med en liten utvÀrdering av kursen. Jag blev sÄ glad att alla var mer Àn nöjda och att de kÀnde att de nu behÀrskade nÄgra av oss vandrares viktigaste redskap, de hanterade och förstod KARTA OCH KOMPASS.


Tack ni som deltog och Àven ett tack till er 7 st som tyvÀrr blev sjuka och inte kunde medverka, hoppas vi ses nÀsta gÄng istÀllet.


Vill du som lÀst detta ocksÄ göra denna kurs i Karta och Kompass och har möjlighet att ta dig till Nacka i Stockholm. Jag kommer ha fler tillfÀllen. Maila ditt namn ock intresse till info@theoutdoorfour.se

MĂ€rk: Kompasskurs


đŸ„ŸEn fot framför den andrađŸ„Ÿ


Joakim gellner

🍀Outdoor_Jocke🍀


Fler fina citat frÄn deltagare pÄ denna kurs:


”Jag var sĂ„ nöjd efter kursen. Det blev en aha-upplevelse att förstĂ„ hur karta, kompass och jag samspelade och att det faktiskt fungerar. Det var vĂ€ldigt bra med stegövningen som vi började med och att den sen ledde till att gĂ„ sina steg efter kompassen i alla vĂ€derstreck och att lyckas med att komma tillbaka till min startposition.

Att möta nya mĂ€nniskor med samma instĂ€llning att vi ville lĂ€ra oss detta var hĂ€rligt.”



”Trevlig och lĂ€rorik kurs med bra information. Upplagt pĂ„ ett pedagogiskt sĂ€tt. Bra ledare/guide som "vĂ„gar leda" och Ă€r tydlig med vad som gĂ€ller, men samtidig lyhörd inför deltagarnas önskemĂ„l och vĂ€nlig och hjĂ€lpsam. Prestigelös och trygg miljö. Ledarens entusiasm och vilja att dela med sig av sina kunskaper sken igenom pĂ„ ett fint sĂ€tt.”



HÀr Àr hela det hÀrliga gÀnget.

358 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page