top of page

En resa till kalfjället 2021, PARADISET för mig! Dag 1

Updated: Nov 2, 2021Livet rusar på, precis som det ska. Att ta sig tid att göra det som ligger dig varmast om hjärtat är viktigt, att göra det med en av dina bästa vänner fyller hela upplevelsen med guldkant. Jag fick njuta av en knapp vecka magiskt äventyr med vandring, båtfärder, flugfiske och mygginvasion, tillsammans med min vän Tobias, då vi reste till Råstojaure, långt norr om polcirkeln, bortom mobiltelefonens täckning.


Resa ut i evigheten.

Efter några snabba byten mellan taxi, flyg, busstransfer och sist med helikopter, gled vi så i ett vispande ljud ner över Råstojaure Vildmarkscamp, det var den 7 Juli 2021, och måste ha varit i MYGGANS ÅR 😀. Synen över Campen och och den mytomspunna fiskesjön Råstojaure var bedårande och drömmarna satt åter fart om oförglömliga äventyr.


Råstojaure fiskecamp från ovan


The Outdoor Four ute på äventyr


När rotorn tystnat och dörren på helikoptern hade öppnats möttes vi av stugvärden Marianne och hennes lärling som precis parkerat fyrhjulingen som skulle ta oss och vår packning de 70 meterna till vår spartanska stuga, 70 meter. Lite skämmigt att inte ens bära packningen 100 meter, men trots allt var detta inget vandringsäventyr och vandra skulle vi tids nog få göra ändå.


Service utöver det vanliga


Vi fick stuga nr 11, ja så hette vår stuga, tänk, mitt lyckotal är 11, detta kunde inte gå fel.


Vi konstaterade snabbt att det inte var så mycket mygg när vi landade. Den senaste tidens nyhetsrapportering hade berättat om enorma myggmängder. Nu blåste det en del när vi landat och myggen höll sig borta. Vi packade upp våra fiske utrustning och hängde upp vadarbyxor på utsidan av stugan. Den sidan som vi skulle hänga utrustningen var på läsidan av huset och med ens fick vi uppleva vad som skulle komma om vinden mojnade. Pe ett par sekunder i lä var ansiktet fyllt av knott och myggen sög furstligt ur våra ådror.


Stugor med plats för utrustning både innomhus och utomhus


Efter en kort middagslur i sköna sängar var det dags för första fiskepasset. Vi satte os kring bordet i stugan och planerade vart vi skulle fiska, samtidigt som vi pillade med vår utrustning. Vi bestämde oss för att hyra en båt, puttra bort till en hängbro vid Råsujaresjöns utlopp.


Båt Nr 17 blev vår farkost hela veckan. Efter ett par missöden med en felaktig soppaslang och rodd fick vi slutligen en slang som fungerar och vi satte av mot utloppet i östra delen av sjön. På fiskeresa finns alltid en osäker het i hur fångst och huggvilligt det kommer att vara. Att åka på en resa och inte få fisk skulle kännas som ett totalt fiasko. Vanligtvis fiskar vi med fluga men har också med oss haspelrulle och spö för att kunna kasta om det blåser och är allmänt skitväder. Jag kaster iväg min Lill Zigge, ett drag för ädelfisk och det tar ca 1-2 sekunder så hugger första fisken, en stor harr visar det sig efter en snabb hemtagning och håvning. Vi skrattade gått åt den oro vi känt för att eventuellt inte få fisk. Denna vecka skulle visa sig att fisk var det ingen fara med att få. Vi fick smygköra fram över sanddynor, ibland kliva ur båten och dra båten över de grunda partierna. Efter en del bök och stök kunde vi lägga till strax ovan hängbron i utloppet som med kraft sköt ner för forsen, Platsen andades MAGI!


Båt nummer 17, hon var vår hela veckan.


Lyckliga över att vara påväg