top of page

Nu är det dags, sannolikhetslära, det viktiga steget mot att hindra rädslan från att hämma dig.


Hur gör man för att räta ut bron, tänk om den rasar, vad är sannolikheten?


I veckan har jag försökt få loss tid för att komponera nästa blogginlägg i vår utmaning "våga ta steget", det är inte helt lätt. Jag vill att det ska vara matnyttig information som direkt kan få dig som tvivlar, tvekar på dig själv, att bara göra det, jag vet själv att "lull lull" runt ämnet inte var speciellt givande, pang på "dra av plåstret" var det som i slutändan fungerade. Mina små anteckningsblock är fyllda med insiktsfulla ord, texter och klokheter på HUR man gör, ord som formar en framtid i sin resa i nutid, nu skulle jag bara plocka bland dessa klokheter och skapa ett inlägg. Jag vet och känner att jag själv är ett bevis på att man kan förändras om man vill men hur formulerar man detta så att andra förstår?


HÄR NEDAN KAN DU FÅ REDA PÅ HUR BEARBETANDET AV DIN RÄDSLA KAN GÅ TILL OCH VAD DU BEHÖVER GÖRA!


Dessa böcker av klokskap som jag först nu ser är resan mot den jag har blivit från den jag var.


Sannolikhetslära

Sannolikheten att du kommer att läsa vidare i detta INLÄGG är överhängande. Efter som du redan kommit så här långt i texten vore det konstigt om du plötsligt slutade, förmodligen för att du är nyfiken på svaret om hur sannolikheten påverkar dig...

...sannolikheten är alltså stor att du fortsätter läsa!


Man säger ofta att Sannolikheten att skadas i en flygplansolycka är mycket mindre än att gå över en gata och bli skadad av en bil men varför är man räddare för att flyga?.


Ett fantastiskt positiv sidoresultat av att ha varit tvungen att gå igenom en sån omtumlande sak som panikångest och bearbeta denna, är att symptom som tidigare förlamat min hjärna i tankarna, har försvunnit. Ibland behöver man göra det jobbiga för att inse att det inte är jobbigt eller farligt. Sannorlikhetsteorin har varit den mest framgångsrika metoden för mig att komma över mina hinder för att våga ta steget. Hur stor sannolikhet är det egentligen att repet går av här jag klättrar, att jag blir attackerat av en varg eller ett vildsvin. Varför oroar jag mig mer för detta än för att gå över gatan som statistiskt sätt är förenat med högre dödlighet. hur stor är sannolikheten att bli huggen av en orm i Sverige, och hur stor procentsats dör av huggormsbett årligen?


Som en skänk från ovan kommenterade en medlem i en av våra grupper ett svar på en fråga om rädsla att vandra ensam, om djur, ljud ute på tur. Jag kontaktade personen, Bengt B Hanson, och fick tillåtelse att citera honom. Han slog huvudet på spiken när vi kommer till en av de absolut viktigaste frågorna i uppgiften att "Våga ta steget" nämligen, vad är sannolikheten?


Bengt B Hansons kloka summering:

"Allt handlar egentligen om riskbedömning. Vilka risker utsätter ni er för och om någon av riskerna inträffar vad är då konsekvenserna?


Vet ni, risk och konsekvens är det sedan ett jobb att försöka hantera respektive risk eller i alla fall de med störst konsekvens.


Är exempelvis vildsvin en risk med konsekvens att betarna kan skada er allvarligt vid ev attack.


Bedöm då hur sannolikt det är. Är konsekvensen hög vid attack men sannolikheten obefintlig behöver du inte hantera den ytterligare.

Är det stor sannolikhet och hög konsekvens för en vildsvinsattack så kan du välja att avstå tälta eller hantera risken på något annat sätt, exempelvis sova inhägnat, taktält på bilen, byta område, etc.

Vildsvinsattacker är ganska vanliga vid eftersöksjakt eller vid skadskjutning eller när en hund är på och retar dem.


Sannolikheten för en vanlig familj ska råka ut för något i tält på natten är väldigt låg. Vildsvin är skygga och kommer sannolikt vika undan så snart de hör, luktar eller ser er.


Men pågår det jakt i området så kanske ni hamnar ivägen för ett skadskjutet vildsvin. Väldigt låg sannolikhet men skulle kunna hända. Då är fortfarande inte ni orsaken men blir drabbade ändå.


En svår fråga som sagt. Många hanterar liknande problem just genom att analysera sannolikheter och konsekvens. Jämför flygolyckor. Konsekvens är skyhög men sannolikhet nästan obefintlig. Så därför flyger de flesta ändå och tar den risken helt enkelt.


Man måste ju leva också. Någonstans är vi ju trots allt människor/levande varelser. Vi är skapta för detta. Jag tror inte på att försöka undvika allt men man kan iaf göra en rimlig bedömning och utgå från den."


Tack, Bengt B Hanson, för denna insiktsfulla beskrivning.

Allt handlar egentligen om riskbedömning. Vilka risker utsätter ni er för och om någon av riskerna inträffar vad är då konsekvenserna? Detta på bilden kan ju beskrivas som en hög risk.


Sannolikheten, risken i denna aktivitet är inte förenat med så hög risk. © Hans Hedlund, Bontrax


I ett inlägg på i FB gruppen The Outdoor Four skrev jag följande tips,