top of page

Evenemanget "Att övernatta ensam" blev en succé!

Updated: Nov 16, 2021


Fyra supermodigt kvinnor som står inför att "VÅGA TA STEGET"


Ensamövernattning i Erstavik naturområde.

I helgen var det så dags för The Outdoor fours första Evenemang på 1,5 år. Covid har satt käpparna i hjulet för mycket så också för våra träffar. Temat för evenemanget gick under parollen Ensamövernattning.... tillsammans. Tanken jag hade var att personer som står på tröskeln och stampar, att våga sig ut själva och uppleva naturen på vandring eller annat äventyr, skulle få hjälp med den sista lilla knuffen ut i osäkerheten på området "sova själv i mörker." Efter många om och men, magsjuka och förkylning bland anmälda, dök det så upp 4 st. galet modiga kvinnor på lördagsmorgonen. Taggade till tänderna men med en viss oro i blicken vandrade vi ner till eldplatsen där vi samlades, slappnade av och lärde känna varandra. Det tog inte många minuter innan skratt och glädje spred sig i gläntan krig eldstaden. En första liten övning i att göra upp eld, hur man hittar brännbart material och lite välbehövlig kunskap i att hantera yxa. Det byggdes eldtorn och lagades mat.


Koncentration blandat med skratt ekade i gläntan.


Varierande kost, var och en egen medhavd mat.


Efter mat och eld genomförde vi en stegövningen där deltagarna fick reda på hur många dubbelsteg de har på hundra meter, en viktig kunskap om man vill kunna söka av områden i naturen, hitta tillbaka till utgångspunkt osv. Efter det var det dags att bege oss upp på tallheden där lägerplatser för natten skulle delas ut. Viktigt att vi kom upp i tid så att dom fick bekanta sig med området i dagsljus och på så sätt minska sin oro när mörkret skulle komma att falla. Varje person fick en angiven plats med 100 - 150 meter ifrån varandra i en cirkel, med mig i mitten med 100 meter till var och en av dom. Jag checkade av hur det gick att slå upp läger men ingen behövde någon hjälp.


Oron hos deltagarna att sova själva i mörker var allt ifrån rädsla för män till vilda djur, framför allt vildsvin, samt oro för hur det skulle vara att vara själv och inte ha någon att göra.


Det riggas lägerplats


Mitt eget stora tält för 3 personer, om någon skulle bli rädd på natten och skulle vilja komma och hänga lite.


Passar på att vila lite medans deltagarna riggar sina hem för natten.


Mörkret kom krypande redan vid 15 tiden och vi bestämde gemensamt att vi skulle göra en liten vandring i närområdet. Vi iväg i skymningen längst Sörmlandsleden etapp 2. Nu hördes samtal, spontana bekräftelser på att "detta är precis vad jag behöver" och andra glädjeyttringar om att vara ute. I de dansande dimslöjorna räknade vi in till 12 dovhjortar som nyfiket stirrade på oss, samtidigt som kyla och mörker kopplade greppet.


Skymning och dimma i en perfekt kombination för ett fototillfälle


Över tallheden styrde vi stegen


Väl tillbaka vid lägret gick var och en till sitt för att äta mat och försätta sig i mörker. innan vi sa adjö och god natt kikade vi runt på varandras läger och konstaterade att alla fått det mysigt på sitt eget sätt. Jag gjorde mig redo för kvällens LIVE sändning direkt från tältet och hade sedan mobilen redo om någon av deltagarna blev oroliga och ville kontakta mig.


Vi betraktade varandras läger innan god natt


Ytterligare en bostad


Inne i tältets trygga vrå


Mitt eget slott och basläger


Middag i tältet i väntan på LIVEsändningen, gulasch piffas med falukorv och lite rödvin


Ljuset riggat för LIVE


Jag kände sådan glädje över dagen, och den nyfikenhet som låg i luften


Natten var sval men telefonen blev utan samtal ,ingen kallade efter hjälp. Månen lyste upp den tidigare kolsvarta natten och skuggorna spelade vackert sin nattliga symfoni. Morgonsolen fick dagg från tallbarr att falla likt regndroppar på tältet. Jag pekade ihop tält och utrustning och begav mig ner mot eldplatsen för att få domen, hade guppen lyckats 25, 50 75 eller 100%


Morgonsolen tittar fram och luftar själen


Ingen behövde komma och hälsa på under natten men hur kände de sig?


Det var med stor spänning som jag träffade upp deltagarna. Hur hade det gått, hade dom sovit, var de rädda, fick de mersmak?

Resultatet var överväldigande, 4 st nya ensamövernattare, tuffa kvinnor som älskade upplevelsen och känslan av att klara det själv, Rädslan var som bortblåst, snarare konstaterades att de två kvinnor som morgonrastade sina hudar och såg en yvig nyvaken kvinna kravla ur ett tält på en tallhed, det var de två som var rädda, inte deltagaren. Alla hade mersmak och tänkte fortsätta med detta... TJOHOOO!


Vi avslutade med en grötfrukost och summerade upplevelsen. Telefonnummer byttes och nya vandringsgemenskaper hade knutits i glädjens tecken...

...precis i den anda som The Outdoor Four drivs... och detta gör mig lycklig.


Nykläckta fantastiskt modiga ensamövernattare delar erfarenheter och frukost.


Tack fantastiska deltagare och grattis till er nyvunna erfarenhet och ert modiga beteende.

Vi ses förhoppningsvis igen på någon vandring eller annat spännande evenemang.


Bästa reklam är vad deltagarna delar med sig av, jag är så tacksam för den feedback som jag fått mailad till mig även med tanke på diskussionen om kostnad som dök upp i grupperna innan evenemanget.


En deltagare:

" TACK TACK TACK, Till dig vill jag säga att jag så mycket uppskattar ditt engagemang, den goda ton du håller och ser till att andra håller i grupperna samt att du pysslat om oss på ett så fint sätt under detta äventyr med ett lugn och en fantastisk glädje. Jag har känt mig helt lugn och trygg rakt igenom! Stort stort tack 🤩 Och till sist, jag såg diskussionen, det var värt varenda krona ✅ Hade gärna skrivit det i gruppen om det inte var för att jag inte känner mig bekväm med att gå ut med namn och bild offentligt…"


En anna deltagare:

"Tack för en väldigt inspirerande helg!

Har redan börjat titta på kompl utrustning för nästa äventyr.

Reflektioner:

Du har gjort ett helt strålande upplägg där man känner sig precis lagom stöttad (från mitt perspektiv) eller får mer stöttning om man fortfarande känner sig på minsta sätt osäker på att sova själv ute i naturen. Tack igen för en superdygn!"


Så från mig vill jag skicka tillbaka en stor kram och tack för att jag fick guida er!Du som läst detta och känner att du längtar eter att ta ditt första steg mot att bli av med din rädsla, ladda ner guiden 6 viktiga steg för att våga utmana dina rädslor, HÄR och börja dina små steg mot ditt nya jag.


Vill du anmäla dig till kommande evenemang av liknande sort mailar du till info@theoutdoorfour.se märk: Övernattningsevenemang


Låt alltid hjärtat var med i era äventyr


Joakim Gellner

🍀Outdoor_Jocke🍀

The Outdoor Four


1,373 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page