top of page

Evenemanget "Att övernatta ensam" blev en succé!

Updated: Nov 16, 2021


Fyra supermodigt kvinnor som står inför att "VÅGA TA STEGET"


Ensamövernattning i Erstavik naturområde.

I helgen var det så dags för The Outdoor fours första Evenemang på 1,5 år. Covid har satt käpparna i hjulet för mycket så också för våra träffar. Temat för evenemanget gick under parollen Ensamövernattning.... tillsammans. Tanken jag hade var att personer som står på tröskeln och stampar, att våga sig ut själva och uppleva naturen på vandring eller annat äventyr, skulle få hjälp med den sista lilla knuffen ut i osäkerheten på området "sova själv i mörker." Efter många om och men, magsjuka och förkylning bland anmälda, dök det så upp 4 st. galet modiga kvinnor på lördagsmorgonen. Taggade till tänderna men med en viss oro i blicken vandrade vi ner till eldplatsen där vi samlades, slappnade av och lärde känna varandra. Det tog inte många minuter innan skratt och glädje spred sig i gläntan krig eldstaden. En första liten övning i att göra upp eld, hur man hittar brännbart material och lite välbehövlig kunskap i att hantera yxa. Det byggdes eldtorn och lagades mat.


Koncentration blandat med skratt ekade i gläntan.


Varierande kost, var och en egen medhavd mat.


Efter mat och eld genomförde vi en stegövningen där deltagarna fick reda på hur många dubbelsteg de har på hundra meter, en viktig kunskap om man vill kunna söka av områden i naturen, hitta tillbaka till utgångspunkt osv. Efter det var det dags att bege oss upp på tallheden där lägerplatser för natten skulle delas ut. Viktigt att vi kom upp i tid så att dom fick bekanta sig med området i dagsljus och på så sätt minska sin oro när mörkret skulle komma att falla. Varje person fick en angiven plats med 100 - 150 meter ifrån varandra i en cirkel, med mig i mitten med 100 meter till var och en av dom. Jag checkade av hur det gick att slå upp läger men ingen behövde någon hjälp.


Oron hos deltagarna att sova själva i mörker var allt ifrån rädsla för män till vilda djur, framför allt vildsvin, samt oro för hur det skulle vara att vara själv och inte ha någon att göra.


Det riggas lägerplats


Mitt eget stora tält för 3 personer, om någon skulle bli rädd på natten och skulle vilja komma och hänga lite.


Passar på att vila lite medans deltagarna riggar sina hem för natten.


Mörkret kom krypande redan vid 15 tiden och vi bestämde gemensamt att vi skulle göra en liten vandring i närområdet. Vi iväg i skymningen längst Sörmlandsleden etapp 2. Nu hördes samtal, spontana bekräftelser på att "detta är precis vad jag behöver" och andra glädjeyttringar om att vara ute. I de dansande dimslöjorna räknade vi in till 12 dovhjortar som nyfiket stirrade på oss, samtidigt som kyla och mörker kopplade greppet.


Skymning och dimma i en perfekt kombination för ett fototillfälle


Över tallheden styrde vi stegen